JAK IMUNI SISTEM – ŽIVOT BEZ BOLESTI!

//JAK IMUNI SISTEM – ŽIVOT BEZ BOLESTI!

JAK IMUNI SISTEM – ŽIVOT BEZ BOLESTI!

Naše telo je u svakom trenutku u kontaktu s mikroorganizmima (virusima, bakterijama, parazitima, gljivicama) koji mogu uzrokovati infektivne bolesti. Organizam čoveka se od njih brani veoma efikasnim odbrambenim sistemom – imunosistemom. Njega čine različiti elementi koji, u saradnji s limfnim sistemom, detektuju i uništavaju štetne agense koji prodru u telo. Jak imuni sistem je ključ dobrog zdravlja. Narušen imuni sistem dovodi do razvoja raznih alergija, patoloških stanja i bolesti, čak i onih najtežih.

Visoka temperatura, upalna reakcija i stvaranje antitela neke su od reakcija imunosistema, zahvaljujući čijem delovanju spontano prebrodimo veliki broj infektivnih bolesti, ali one ozbiljnije zahtevaju lečenje.

Poremećaji imunosistema mogu rezultirati alergijama, imunodeficijencijom (nedostatkom imuniteta) ili autoimunim bolestima (prejakim imunitetom koji uništava organizam). Zbog toga je u zadnje vreme sve više aktuelnija teza o značaju imunomodulacije, odnosno uspostavljanja jednog adekvatnog-odmerenom imunosistema u organizmu čoveka. Svakako se na osnovu prethodno rečenog zaključuje da imunitet ne sme biti ni prejak ni preslab već jednostavno jak i odgovarajući, što se postiže korišćenjem tzv. imunomodulatora. Osim toga, organi limfnog sistema mogu biti mesto infekcija i tumora koji dovode do nakupljanja limfe i otoka tkiva.

Važno je znati da se u limfnim ćelijama creva proizvodi 80 odsto imunih ćelija, te stoga ukoliko nam oslabi crevni sistem, posledice će se odraziti i na imuni sistem. Za obnovu crevne flore neophodni su probiotici.

Na imunitet utiču i duševno stanje zdravlja, kao i faktori iz spoljašnje sredine, dok je u telesnom smislu osnova imuniteta prisustvo svin neophodnih hranljivih materija u organizmu koju bez dodataka putem hrane nikako ne možemo da unesemo u optimalnoj količini.

Glavni tvorci našeg dobrog imuniteta smo zapravo mi sami, naše zdrave navike i stil života. Neophodno je da shvatimo značaj i redovno sprovodimo detoksikaciju, odstranjivanje nataloženih štetnih materija iz organizma, održavamo baznu sredinu u organizmu (povećavamo njegovu pH vrednost), pobrinemo se da u sebi imamo potreban nivo vitamina i mineralnih materija.

Nikako ne treba zanemariti unošenje tečnosti u količini od 3 litra prečišćene alkalne vode dnevno, uz izbegavanje proteina životinjskog porekla, mleka, sira, šećera i kvasca u ishrani, gaziranih, zašećerenih i alkoholnih napitaka.

Za dostizanje i održavanje optimalnog imunosistema preporučujem samo prirodne, bezbedne, delotvorne suplemente.

Važno je znati da za svaki problem postoji rešenje, ali takođe nikako ne treba smetnuti s uma značaj preventive!

Za sve savete i preporuke u zavisnosti od individualnih potreba, tu sam da preporučim samo ono na celom svetu najbolje:

dr Predrag Mišić

Objavljeno od | 2020-02-12T21:44:02+01:00 12 фебруара, 2020|Kategorije: Uncategorised|0 Komentara

Leave A Comment